Opublikowano 22 Maja 20241 r Cześć, ✋ Oto kompletny poradnik, jak poprawnie zwiększyć zakres dla nazw przedmiotów i potworów, wraz z opisem potencjalnych problemów i ich rozwiązań. W tym przykładzie aktualizuję zakres nazw do 32 znaków, ale ty możesz wybrać inny. Prezentacja zmian Spoiler Problem 1 Jeśli nie skompilujesz plików game i db, napotkasz błąd 'Boot: item tables size error'. Aby rozwiązać ten problem, musisz przekompilować oba pliki, ponieważ będziemy modyfikować wspólne wartości w pliku common. Problem 2 Jeśli nie zaktualizujesz swojego packera proto, a zmienisz rozmiar znaków w pliku binarnym, napotkasz błędy z proto i nie będziesz w stanie wejść do gry. Aby tego uniknąć, zawsze aktualizuj packera proto przy zmianie rozmiaru znaków w plikach binarnych. Zmiana zakresu nazw dla przedmiotów Implementacja 📂Lokalizacja pliku: 'common -> item_length' 🔎Szukaj Tylko zalogowani Zaloguj się, aby wyświetlić chronioną treść Ten post zawiera treści dostępne tylko dla członków. Zaloguj się lub utwórz konto, aby odblokować całą zawartość tego posta. Zaloguj się Utwórz konto ♻️Zamień 📂Lokalizacja pliku: 'GameLib -> ItemData.h' 🔎Szukaj ♻️Zamień 📂Lokalizacja pliku: 'packer proto -> dump_proto.cpp' 🔎Szukaj ♻️Zamień Używasz EntryCore? Jeśli korzystasz z EntryCore, nie musisz nic robić, ponieważ w pliku binarnym jest podlinkowany packer proto. Wystarczy, że po zmianach w GameLib zrekompilujesz packera proto. 🛠️Aktualizacja zakresu w bazie (sql) Zmiana zakresu nazw dla potworów Implementacja 📂Lokalizacja pliku: 'common -> length.h' 🔎Szukaj ♻️Zamień 📂Lokalizacja pliku: 'UserInterface -> StdAfx.h' 🔎Szukaj ♻️Zamień 📂Lokalizacja pliku: 'packer proto -> dump_proto.cpp' 🔎Szukaj ♻️Zamień Używasz EntryCore? Jeśli korzystasz z EntryCore, nie musisz nic robić, ponieważ w pliku binarnym jest podlinkowany packer proto. Wystarczy, że po zmianach w GameLib zrekompilujesz packera proto. 🛠️Aktualizacja zakresu w bazie (sql) ⚠️Uwaga Po wprowadzeniu zmian musisz rekompilować game, db, binke, proto packera. Zmiana zakresu nazw Gildii Implementacja 📂Lokalizacja pliku: 'common -> length.h' 🔎Szukaj ♻️Zamień 📂Lokalizacja pliku: 'UserInterface -> packet.h' 🔎Szukaj ♻️Zamień 🛠️Aktualizacja zakresu w bazie (sql)
Opublikowano 22 Maja 20241 r Dziękuje, przyda się. SQLKod został skopiowanyALTER TABLE mob_proto MODIFY COLUMN name VARCHAR(32), MODIFY COLUMN locale_name VARCHAR(32); 1366 - Incorrect string value: '\x9Fwied\x9F' for column 'locale_name' at row 10 SQLKod został skopiowanyALTER TABLE item_proto MODIFY COLUMN name VARCHAR(32), MODIFY COLUMN locale_name VARCHAR(32); 1366 - Incorrect string value: '\xB3amek ...' for column 'locale_name' at row 2 @SevenceZnaki polskie z tabelek, idzie jakoś "pominąć" czy muszę wywalić wszystkie znaki Polskie na czas zmiany? Próbując ręcznie zmienić jest to samo.
Opublikowano 9 Grudnia 20241 r Ja właśnie mam taki problem a w src i bazie mam zmienione na 128 (128 dlatego bo mam dodany system petów) Boot: mob table size error
Opublikowano 9 Grudnia 20241 r Autor W dniu 9.12.2024 o 14:19, TIMEK napisał(a): Ja właśnie mam taki problem a w src i bazie mam zmienione na 128 (128 dlatego bo mam dodany system petów) Boot: mob table size error Po zmianach w folderze common (te pliki są wspóldzielona dla obu projektów game/db) musisz zrekompilować game oraz db.
Opublikowano 9 Grudnia 20241 r W dniu 9.12.2024 o 17:38, Sevence napisał(a): Po zmianach w folderze common (te pliki są wspóldzielona dla obu projektów game/db) musisz zrekompilować game oraz db. i tak zrobiłem
Opublikowano 9 Grudnia 20241 r Autor Jeśli ten błąd pojawił się po tej zmianie to właśnie głównej z tego wynika. Na pewno zrobiłeś pełna rekompilacji db i podmieniłeś? W dniu 9.12.2024 o 14:19, TIMEK napisał(a): Ja właśnie mam taki problem a w src i bazie mam zmienione na 128 (128 dlatego bo mam dodany system petów) Boot: mob table size error Btw. co mają do tego pety? Po co 128 znaków? Przecież nie będziesz ustawiał tak długich nazw.
Opublikowano 9 Grudnia 20241 r Autor W dniu 9.12.2024 o 18:05, TIMEK napisał(a): Zrobię jeszcze raz i sprawdzę Nadal nie rozumiem, dlaczego ustawiasz taki duży zakres? Przykadowo: Zły Czarny Burzliwy Rozkurwiator Wszchściatów Doliny Orków ~ 58 znaków, ale kto ustawia tak długie nazwy? To nie jest dobry pomysł.
Opublikowano 9 Grudnia 20241 r Autor W dniu 9.12.2024 o 18:36, TIMEK napisał(a): Po zmianie na 32 jest to samo: W takim razie nie jest to błąd po tej zmianie.