Skocz do zawartości

Dołącz do społeczności Sharegon

Odkryj świat technologii, gier i programowania w Sharegon.pl 🚀

Czy jesteś pasjonatem nowych technologii, zapalonym graczem, czy aspirującym programistą? Nasza społeczność jest miejscem dla Ciebie! Tutaj możesz dzielić się swoimi pomysłami, uczestniczyć w ekscytujących dyskusjach i uczyć się od ekspertów w dziedzinie. Zdobywaj osiągnięcia, buduj swoją reputację i rywalizuj z innymi entuzjastami.

Twoja wiedza i umiejętności mogą wzbogacić naszą społeczność. Stań się częścią Sharegon! 🧩🌐

header

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Jestem administratorem systemów z około 10letnim doświadczeniem.
W swojej karierze zawodowej skonfigurowałem już wiele serwerów webowych oraz gier online, z których skorzystało łącznie napewno ponad sto tysięcy użytkowników oraz administrowałem systemami operacyjnymi serwerów takich jak np alien2, verdea, shivamt2 w latach 2014/2015. Na szczytowe momenty podczas działania gier na maszynie dochodziła grywalność w godzinach szczytu do 3500online. Na chwilę obecną współpracuje juz z kilkoma serwerami metin2 w zakresie infrastruktury.

Z racji że ostatnio mam sporo wolnego czasu mogę zaoferowac na chwilę obecną swoje usługi takie jak:

Zabezpieczenie systemu poprzez firewall systemowy + możliwe dodatkowe skrypty / oprogramowanie
Konfiguracje systemu pod serwer Metin2 (pliki,source) 
Konfiguracje systemu pod serwer WWW wraz z zoptymalizowaną konfiguracją (preferuję nginx lub apache)
Konfiguracje systemu pod serwer pocztowy z pełną konfiguracją dla domeny (DKIM,SPF,DMARC)
Konfiguracja serwerów backupowych
Konfiguracje serwera vpn do zabezpieczenia sieci serwera metina i nie tylko

Konfiguracje maszyny pod tworzenie serwerów wirtualnych (VPS)
Instalację systemu operacyjnego z iso na serwerze dedykowanym/vps.
Podział serwera dedykowanego pod wiele serwerów metin2 na których może pracować kilka teamów w jednym momencie
Podział serwerów webowych na hosty virtualne oraz konta ftp
Pomoc w odzyskiwaniu danych z maszyn
Pomoc w rozwiązywaniu problemów z maszyną bądź oprogramowaniem (np. MySQL)
Pomoc w ogarnięciu ataków flood,dos,ddos

Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz czegoś z poza zakresu wymienionych usług możesz również się za mną skontaktować.
Discord: kiziorck

• Lubię 3
  • Dzięki 1
  • Lubię 3
  • Dzięki 1
https://sharegon.pl/topic/839-administrator-system%C3%B3w-linuxfreebsd/

Moim skromnym zdaniem osoba biorąca się za stawianie serwera powinna te podstawy mieć w jednym paluszku i dopiero się brać za to. 
Lub chociaż osoba która pełni funkcję technika. 
branie milion osób od tego, tamtego moim zdaniem mija się z celem.

ale jak najbardziej popieram to, że takie osoby się oferują i chętnie chcą świadczyć swoich usług dla mniej doświadczonych osób. 

https://sharegon.pl/topic/839-administrator-system%C3%B3w-linuxfreebsd/#findComment-9213

W dniu 4.11.2024 o 22:56, Tuike napisał(a):

Moim skromnym zdaniem osoba biorąca się za stawianie serwera powinna te podstawy mieć w jednym paluszku i dopiero się brać za to. 
Lub chociaż osoba która pełni funkcję technika. 
branie milion osób od tego, tamtego moim zdaniem mija się z celem.

ale jak najbardziej popieram to, że takie osoby się oferują i chętnie chcą świadczyć swoich usług dla mniej doświadczonych osób. 

Ujmę to tak. Znam wielu techników którzy jeśli chodzi o robienie serwera gry są bardzo dobrzy jeśli chodzi o kod i utrzymanie jego stabilności ale często pojawia sie przy starcie tego typu problem że niektóre zewnętrzne firewalle nie wykrywają niektórych metod ataków nawet seria game z ovh i zdarzyła mi się sytuacja gdzie napisał do mnie klient juz po starcie serwera gdzie miał dość duże ataki i musiałem mu pomagać wyciąć kilkadziesiąt tysięcy adresów ip które przeszły przez zewnętrzny firewall. I nie nie było to kilkadziesiąt tysięcy połączeń z jednego ip tylko każdy był z innego adresu.

Dodam do tego że ja nie dołączem do teamów na procencie tylko pracuje na zasadzie zapłaty za wykonaną pracę

https://sharegon.pl/topic/839-administrator-system%C3%B3w-linuxfreebsd/#findComment-9267