Opublikowano 25 Lutego25 Lut Witam chciał uruchomić swój pierwszy vps wykupiłem bsd 13.2 i nie mogę zainstalować bazy danych MySQL 5.6/.5.7 a nie ma żadnych poradników jak zrobić to np na Mariadb albo MySQL 8.0
Opublikowano 25 Lutego25 Lut Sprawdź ten temat https://sharegon.pl/topic/527-instalacja-mysql-56-na-freebsd-13x-14x-15x/
Opublikowano 25 Lutego25 Lut Autor ee /etc/pkg/FreeBSD.confEdytujemy linijkę z nazwą: quarterlyna:release_2Właśnie już tutaj jest pierwszy problem jak zmienię to to już nic nie mogę zrobić jak zostawię quarterly to proces idzie ale później nie mogę uruchomić MySQL jak sprawdzam w winscp to wgl nie tworzy się folder MySQL @Sevence Masz jakiś inny pomysł porty się instalują normalnie problem właśnie jest z MySQL a nie wiesz jak zrobić to na Maria albo MySQL 8.0 ?
Opublikowano 25 Lutego25 Lut Autor @wojciech74 @asteczek429 Tak wiem tylko czytałem z poradnika a nikt nie zrobił poradnika jak to skonfigurować na Maria po pierwsze a po drugie czy każde pliki serwerowe są kompatybilne z tą Maria ?
Opublikowano 25 Lutego25 Lut W dniu 25.02.2026 o 11:53, mix22224 napisał(a):@wojciech74 @asteczek429 Tak wiem tylko czytałem z poradnika a nikt nie zrobił poradnika jak to skonfigurować na Maria po pierwsze a po drugie czy każde pliki serwerowe są kompatybilne z tą Maria ?MySQL 5.6 a MariaDB114 nie mają prawie wcale zależności.
Opublikowano 25 Lutego25 Lut Autor @asteczek429 problem w tym że nie mogę skonfigurować tej Mariadb :/
Opublikowano 25 Lutego25 Lut Mam ten sam problem na ovh freebsd 14 i to samo zmieniałem tel inie w FreeBSD.conf i to samo failed nie pobiera nie aktualizoje prubowałem z tych poradników to tak samo nie ma takiej komendy albo nie ma jakiegos folderu z tut prubowałem dodac folder to pisze że nie ma takiej komendy a jak chę zainstalowac MySQL 5.6 lub 5.7 to pisze że jaes już aktualna ale w winscp nie ma nic a jak instaluje 8.4 to w navigacie nie ma tabelki accound i powgraniu plików np terenzo nie ma tabelki mt2 niby odpalam komendą /start serwer normalnie np 2 chanele ale pisze błąd połączenia z serwerem a i pokazuje że nie są odpalone chanele a te same pliki na virtualbox normalnie instaluje MySQL jakie chcę i normalnie odpalam serwer na na VPS nie działa( prubowałem na koncie z loginem freebsd i na root)
Opublikowano 25 Lutego25 Lut Autor @koli Właśnie słyszałem że na Mariadb jest okej ale za cholery nie wiem jak mam to skonfigurować a nigdzie nie ma żadnego poradnika jak to zrobić na Mariadb próbowałem dziś sam zrobić to na Mariadb114 ale nie mogę później nawet zalogować się do navicat Przydałby się poradnik jak postawić to na Mariadb i pliki serwerowe pod tą Mariedb od podstaw ale nigdzie nic nie ma a poradniki jak postawić vps/dedyk jest z 2017r więc trochę się zmieniło od tamtego czasu
Opublikowano 25 Lutego25 Lut Autor Okej czyli tak jak jest tutaj ? https://m2zone.tech/topic/36-serwer-na-vpsdedyku-na-plikach-terenzo/ no i pytanie czy te pliki pójdą na Mariadb 114 ?
Opublikowano 25 Lutego25 Lut W dniu 25.02.2026 o 18:01, mix22224 napisał(a):@koli Właśnie słyszałem że na Mariadb jest okej ale za cholery nie wiem jak mam to skonfigurować a nigdzie nie ma żadnego poradnika jak to zrobić na Mariadb próbowałem dziś sam zrobić to na Mariadb114 ale nie mogę później nawet zalogować się do navicatPrzydałby się poradnik jak postawić to na Mariadb i pliki serwerowe pod tą Mariedb od podstaw ale nigdzie nic nie ma a poradniki jak postawić vps/dedyk jest z 2017r więc trochę się zmieniło od tamtego czasuTextKod został skopiowanypo zainstalowaniu wpisujesz te dwie komendy:ln -s /var/run/mysql/mysql.sock /tmp/mysql.socksed -i '' -e 's/^bind-address[[:space:]]*=[[:space:]]*127\.0\.0\.1/bind-address = 0.0.0.0/' /usr/local/etc/mysql/conf.d/server.cnfrestartujesz baze, tzn: service mysql-server restart i voila!
Opublikowano 26 Lutego26 Lut Autor W dniu 25.02.2026 o 21:51, mrvns napisał(a):TextKod został skopiowanypo zainstalowaniu wpisujesz te dwie komendy:ln -s /var/run/mysql/mysql.sock /tmp/mysql.socksed -i '' -e 's/^bind-address[[:space:]]*=[[:space:]]*127\.0\.0\.1/bind-address = 0.0.0.0/' /usr/local/etc/mysql/conf.d/server.cnfrestartujesz baze, tzn: service mysql-server restart i voila!Okej a tak sama konfiguracja i zmiana hasła robię jak z poradnika tak ?
Opublikowano 26 Lutego26 Lut W dniu 26.02.2026 o 06:05, mix22224 napisał(a):Okej a tak sama konfiguracja i zmiana hasła robię jak z poradnika tak ?tak, te 2 linijki dodają skrót do mysql.sock w miejsce przyjazne dla game i db metinowego a drugie umozliwia logowanie się z każdego ip c:
Opublikowano 26 Lutego26 Lut Autor W dniu 26.02.2026 o 07:59, mrvns napisał(a):tak, te 2 linijki dodają skrót do mysql.sock w miejsce przyjazne dla game i db metinowego a drugie umozliwia logowanie się z każdego ip c:Więc jak dobrze rozumiem konfiguruje wszystko najpierw i potem po konfiguracja wpisuje to co mi wysłałeś w putty resetuje MySQL i powinno wszystko działać jak należy nawet na tych plikach torrenzo ? A i jeszcze jaka Mariadb zainstalować ?
Opublikowano 26 Lutego26 Lut W dniu 26.02.2026 o 09:11, mix22224 napisał(a):Więc jak dobrze rozumiem konfiguruje wszystko najpierw i potem po konfiguracja wpisuje to co mi wysłałeś w putty resetuje MySQL i powinno wszystko działać jak należy nawet na tych plikach torrenzo ?A i jeszcze jaka Mariadb zainstalować ?ja u siebie zainstalowałem 10.6 wersje, nowsze poderjzewam, że również będą działać. 1. instalujesz2. Wpisujesz te dwie linijki, które dałem wyżej3. Konfigurujesz użytkowników, wrzucasz tabelki od plików, które chcesz mieć i restartujesz mysql, tzn mariadb.
Opublikowano 26 Lutego26 Lut Autor @mrvns Dziś spróbuję dam znać jak to wygląda :) Dzięki bardzo. okej gdy proboje mysql start wywala Please check all of the above before submitting a bug reportat https://mariadb.org/jira/usr/local/etc/rc.d/mysql-server: WARNING: failed precmd routine for mysqlPróbowałem na kilka sposobow jak instaluje mariadb to później nie chce sie właczyc a jak zainstaluje mysql 8.0 działa wszystko idealnie tylko problem ze nie mogę połaczyć sie wtedy z navicat ani serwer bład łaczenia :/ Edytowane 26 Lutego26 Lut przez mix22224
Opublikowano 26 Lutego26 Lut Autor @mix22224 Jeśli ktoś ma pomysł bo probowałem juz wszystkiego :/ albo podpowiedz jak zrobic to na mysql 8.0 Edytowane 26 Lutego26 Lut przez mix22224
Opublikowano 26 Lutego26 Lut W dniu 26.02.2026 o 12:55, mix22224 napisał(a):@mrvns Dziś spróbuję dam znać jak to wygląda :) Dzięki bardzo. okej gdy proboje mysql start wywala Please check all of the above before submitting a bug reportat https://mariadb.org/jira/usr/local/etc/rc.d/mysql-server: WARNING: failed precmd routine for mysqlPróbowałem na kilka sposobow jak instaluje mariadb to później nie chce sie właczyc a jak zainstaluje mysql 8.0 działa wszystko idealnie tylko problem ze nie mogę połaczyć sie wtedy z navicat ani serwer bład łaczenia :/na google są informacje, jak się z tym uporać c: W dniu 26.02.2026 o 17:29, mix22224 napisał(a):@mix22224 Jeśli ktoś ma pomysł bo probowałem juz wszystkiego :/ albo podpowiedz jak zrobic to na mysql 8.0jeśli baza plików, które wrzucasz nie są dostosowane pod mysql 8 to mariadb c:
Opublikowano 26 Lutego26 Lut Ja se odpusciłem 4 dni i nic na 2 vps prubowałem i to samo łączy z bazą ale brak tabelek z serwera mt2 niby odpala serwer ale po sprawdzeniu komendą (ps) odpala tylko db a chaneli juz nie wgrywałem ruzne liby z wszystkich poradników i od plików np terenzo i nic to samo odpaliłem te mariadb i to samo wszystko jest tylko od serwera mt2 brak tabelek wszystko odblokowałem na windows 11 porty blokady zapory itp i nadal nic, niekture komendy z tych poradników nie działa np od pobierania portów lub /usr/local/etc/mysql/my.conf a tu /root/.mysql_secret nie ma takiego pliku tylko pusty folder mysql ale z poradnika paszki ustawiłem hasło d mysql ale dalej baza nie pobiera danych z mt2, na razie odpuszcze może ktos kiedys zrobi aktualny i dokładny poradnik (bo w kazdym poradniku brak pełnego wytłumaczenia)
Opublikowano 27 Lutego27 Lut Autor Jest ktoś może chętny jak przeprowadzić krok po kroku jak to zrobić ?@koli no właśnie brakuje normalnego sensownego poradnika od początku do końca jak to zrobić tylko urywkowe ja też sobie chyba odpuszczam narazie chyba że ktoś przeprowadzi krok po kroku w tym temacie co robić.
Opublikowano 1 Marca1 Mar Na devie jest ładny poradnik jak zainstalować Marie,Co do plików to jak każde inne - na start polecam TMP4