Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.
Dziś o 20:00 - planowane wdrożenie aktualizacji Sharegon Core v4.3 (przewidywany czas: 30 min)

Jak uruchomić serwer Martysama v5.8 na FreeBSD? Błąd "command not found" przy komendzie start

Featured Replies

Opublikowano

Chciałbym zacząć ale nie wiem jak sie zabrać, na których plikach i dlaczego ale docelowo chce tylko postawić serwer z alchemią i szarfami na tyle by na hamachi dało sie zagrać.
Jakich programów potrzebuje? prócz oczywiście Virtualboxa, visual studio?

• Odpowiedzi 28
  • Wyświetleń 371
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najbardziej popularny wpis

• Właśnie rozwiązałem w najlepszy sposób ten oto problem, wyjebałem te pliki do kosza i zainstalowałem terenzko od grzybsona.

• Aleś ty zrzęda, normalnie jak moja była xd

• Jak chcesz czysto 4fun to nawet Terenzo/TMP4 tylko musisz dodać szarfy. Martysama, oswap ma dodane te systemy już. Co do tego jakich programów potrzebujesz to jeszcze dorzuć WinSCP.

Najbardziej pomocny post

• Jak chcesz czysto 4fun to nawet Terenzo/TMP4 tylko musisz dodać szarfy. Martysama, oswap ma dodane te systemy już. Co do tego jakich programów potrzebujesz to jeszcze dorzuć WinSCP.

• Proponowałbym obczaić sobie filmiki Paszki na YouTubie. Dobre są dla początkujących, żeby zobaczyć, co z czym i jak.

• Sprawdz sobie tematy/posty co wrzucałem, vmki do paru plików są, a instrukcje z tego co pamiętam w paczkach były

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Jak chcesz czysto 4fun to nawet Terenzo/TMP4 tylko musisz dodać szarfy. Martysama, oswap ma dodane te systemy już.

Co do tego jakich programów potrzebujesz to jeszcze dorzuć WinSCP.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, ExoCarossa napisał(a):

Jak chcesz czysto 4fun to nawet Terenzo/TMP4 tylko musisz dodać szarfy. Martysama, oswap ma dodane te systemy już.

Co do tego jakich programów potrzebujesz to jeszcze dorzuć WinSCP.

Pobrałem Martysama 5.8 i WinSCP. Co dalej?

Mam FreeBSD, teraz zacząć odpalać na VirtualBox?

Opublikowano
4 minuty temu, Chariel napisał(a):

Pobrałem Martysama 5.8 i WinSCP. Co dalej?

Mam FreeBSD, teraz zacząć odpalać na VirtualBox?

Jeżeli chcesz na hamaku/localhost, to tak. Paczka z czystym FreeBSD czy przygotowana pod odpalenie serwera?

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, ExoCarossa napisał(a):

Jeżeli chcesz na hamaku/localhost, to tak. Paczka z czystym FreeBSD czy przygotowana pod odpalenie serwera?

FreeBSD pobrałem z linku z tego poradnika w opisie, ale wersję 1.3.5.

A paczkę Marty z tego wpisu: https://sharegon.pl/topic/902-source-martysama_v58/#comment-18353

Do tego poradnika nawiązuję: https://www.youtube.com/watch?v=qnGm6pmQg_0

Co po tym, jak wykonałem wszystko z poradnika i połączyłem się na WinSCP?

Opublikowano

Proponowałbym obczaić sobie filmiki Paszki na YouTubie. Dobre są dla początkujących, żeby zobaczyć, co z czym i jak.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Largo napisał(a):

Proponowałbym obczaić sobie filmiki Paszki na YouTubie. Dobre są dla początkujących, żeby zobaczyć, co z czym i jak.

Problem w tym, że Paszka używa plików terenzo, a ja nie wiem, jak nawigować po Martysamie zbytnio.

Jak jestem już na końcowym etapie poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=qnGm6pmQg_0 to mam wrzucić coś do roota w WinSCP czy co dalej, aby to odpalić, wejść na serwer? I jak kompilować pliki, jest jakaś apka czy coś?

Opublikowano

No jak zaczynasz z Martą, to musisz lekutko uzbroić się w cierpliwość, bo tam dużo rzeczy jest zrobionych po chińsku.

No co, stary odpalasz sobie virtuala, mając gotową maszynę, jeżeli taką masz. Rozpakowujesz sobie rooty, zmieniasz sobie IP, a jezu packera musisz zrobić pewnie na początek XD

Nie wiem, czy tam masz admin panel do odpalania serwera, ale jakbyś nie potrafił…

### How do I get set up? ###

# mysql dep
cd /usr/ports/databases/mysql56-client
make WITH_XCHARSET=all install clean

# OR
pkg install mysql56-client

# extern extract
cd ./Srcs
tar -xzf Extern.tgz

# cryptopp dep
cd ./Srcs/Extern/cryptopp
gmake libcryptopp.a -j4

# how to compile all-the-server (db + game + dep)
cd ./Srcs/Server
gmake all -j4

# how to compile just game (not necessary)
cd ./Srcs/Server/game/src
gmake -j4

# how to compile just db (not necessary)
cd ./Srcs/Server/db/src
gmake -j4

// Rooty masz w folderze klienta zwykłego, nie source.

Jezu, za jakie grzechy usunęli chat :((

Nie no, tym kompilujesz cały source.

image.pngmasz takie dodatki do

Tych plików? Tam wszystko jest napisane, jak się to odpala.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Dex666 napisał(a):

No jak zaczynasz z Martą, to musisz lekutko uzbroić się w cierpliwość, bo tam dużo rzeczy jest zrobionych po chińsku.

No co, stary odpalasz sobie virtuala, mając gotową maszynę, jeżeli taką masz. Rozpakowujesz sobie rooty, zmieniasz sobie IP, a jezu packera musisz zrobić pewnie na początek XD

Nie wiem, czy tam masz admin panel do odpalania serwera, ale jakbyś nie potrafił…

### How do I get set up? ###

# mysql depcd /usr/ports/databases/mysql56-client
make WITH_XCHARSET=all install clean

# OR
pkg install mysql56-client

# extern extractcd ./Srcs
tar -xzf Extern.tgz

# cryptopp depcd ./Srcs/Extern/cryptopp
gmake libcryptopp.a -j4

# how to compile all-the-server (db + game + dep)cd ./Srcs/Server
gmake all -j4

# how to compile just game (not necessary)cd ./Srcs/Server/game/src
gmake -j4

# how to compile just db (not necessary)cd ./Srcs/Server/db/src
gmake -j4

// Rooty masz w folderze klienta zwykłego, nie source.

Jezu, za jakie grzechy usunęli chat :((

Nie no, tym kompilujesz cały source.

image.pngmasz takie dodatki do

Tych plików? Tam wszystko jest napisane, jak się to odpala.

Mam te wszystkie komendy wpisać na wirtualce w chronologicznej kolejności, tak? I co to jest packer?

Opublikowano
  • Autor

? Proszę mi tłumaczyć jak małpie. Jak wpisuję /start na wirtualce, to pisze, że „command not found”.

Opublikowano

Musisz przerzucić do prawidłowego folderu pliki startowe (start/stop/clear itd.), potem zrób sobie w głównym folderze skróty, żebyś nie wpisywał co chwilę cd /fsdfsfsf itd.

start

To wrzucasz do głównego folderu w FTP, czyli root, co nie? Potem wejdź sobie w folder już gotowych plików do odpalenia i będziesz miał tam start.py. Patrzysz, jaką masz ścieżkę, czyli np. /usr/home/chuj/metin2, i wpisujesz to do tego, co wysłałem. Następnie kliknij prawym na plik i ustaw prawa 777.

Pokazałbym ci to na jakimś AnyDesku, ale jestem w cugu i ledwo na oczy widzę już.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Dex666 napisał(a):

Musisz przerzucić do prawidłowego folderu pliki startowe (start/stop/clear itd.), potem zrób sobie w głównym folderze skróty, żebyś nie wpisywał co chwilę cd /fsdfsfsf itd.

start

To wrzucasz do głównego folderu w FTP, czyli root, co nie? Potem wejdź sobie w folder już gotowych plików do odpalenia i będziesz miał tam start.py. Patrzysz, jaką masz ścieżkę, czyli np. /usr/home/chuj/metin2, i wpisujesz to do tego, co wysłałem. Następnie kliknij prawym na plik i ustaw prawa 777.

Pokazałbym ci to na jakimś AnyDesku, ale jestem w cugu i ledwo na oczy widzę już.

Kurde, masz może Discorda? xD

Opublikowano
7 minut temu, Sevence napisał(a):

Jak już uda się rozwiązać problem to proszę o wstawienie rozwiązania tutaj w temacie, żeby inni też mogli skorzystać. @Dex666

Właśnie rozwiązałem w najlepszy sposób ten oto problem, wyjebałem te pliki do kosza i zainstalowałem terenzko od grzybsona.

Opublikowano
Teraz, Dex666 napisał(a):

Właśnie rozwiązałem w najlepszy sposób ten oto problem, wyjebałem te pliki do kosza i zainstalowałem terenzko od grzybsona.

Taki taktyczny downgrade ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano
2 minuty temu, ARK napisał(a):

Taki taktyczny downgrade ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)

Szkoda mi nerwów, biorę gotową maszynę, a tam kurwa nie ma bibliotek, no gdzie logika, do tego jeszcze musisz przepisywać, jebać się, no jezu. Do Polaka wejdziesz, Ctrl+C, Ctrl+V i już pół serwera jest sklejone.

Opublikowano

Szkoda mi nerwów, biorę gotową maszynę, a tam kurwa nie ma bibliotek, no gdzie logika, do tego jeszcze musisz przepisywać, jebać się, no jezu. Do Polaka wejdziesz, Ctrl+C, Ctrl+V i już pół serwera jest sklejone.

Posiedziałbyś, utrwalił swoją wiedzę, umiejętności i przy okazji chłopaka nauczył czegoś xd

Opublikowano

Nie jestem w stanie xD, co lepsze: BSD 32 bity, zamiast dać 64 i kompilator na 32.

Aleś ty zrzęda, normalnie jak moja była xd

Opublikowano
5 godzin temu, ARK napisał(a):

Aleś ty zrzęda, normalnie jak moja była xd

a daj spokoj trochu zeszlo ale i tak na nic bo nie ma ip na router i sie skapnalem dopier po paru h XD