Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Jak uruchomić serwer Martysama v5.8 na FreeBSD? Błąd "command not found" przy komendzie start

Featured Replies

Opublikowano

Chciałbym zacząć ale nie wiem jak sie zabrać, na których plikach i dlaczego ale docelowo chce tylko postawić serwer z alchemią i szarfami na tyle by na hamachi dało sie zagrać.
Jakich programów potrzebuje? prócz oczywiście Virtualboxa, visual studio?

• Odpowiedzi 27
  • Wyświetleń 321
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najbardziej popularny wpis

• Właśnie rozwiązałem w najlepszy sposób ten oto problem, wyjebałem te pliki do kosza i zainstalowałem terenzko od grzybsona.

• Aleś ty zrzęda, normalnie jak moja była xd

• Jak chcesz czysto 4fun to nawet Terenzo/TMP4 tylko musisz dodać szarfy. Martysama, oswap ma dodane te systemy już. Co do tego jakich programów potrzebujesz to jeszcze dorzuć WinSCP.

Najbardziej pomocny post

• Jak chcesz czysto 4fun to nawet Terenzo/TMP4 tylko musisz dodać szarfy. Martysama, oswap ma dodane te systemy już. Co do tego jakich programów potrzebujesz to jeszcze dorzuć WinSCP.

• Proponowałbym obczaić sobie filmiki Paszki na YouTubie. Dobre są dla początkujących, żeby zobaczyć, co z czym i jak.

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Jak chcesz czysto 4fun to nawet Terenzo/TMP4 tylko musisz dodać szarfy. Martysama, oswap ma dodane te systemy już.

Co do tego jakich programów potrzebujesz to jeszcze dorzuć WinSCP.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, ExoCarossa napisał(a):

Jak chcesz czysto 4fun to nawet Terenzo/TMP4 tylko musisz dodać szarfy. Martysama, oswap ma dodane te systemy już.

Co do tego jakich programów potrzebujesz to jeszcze dorzuć WinSCP.

Pobrałem Martysama 5.8 i WinSCP. Co dalej?

Mam FreeBSD, teraz zacząć odpalać na VirtualBox?

Opublikowano
4 minuty temu, Chariel napisał(a):

Pobrałem Martysama 5.8 i WinSCP. Co dalej?

Mam FreeBSD, teraz zacząć odpalać na VirtualBox?

Jeżeli chcesz na hamaku/localhost, to tak. Paczka z czystym FreeBSD czy przygotowana pod odpalenie serwera?

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, ExoCarossa napisał(a):

Jeżeli chcesz na hamaku/localhost, to tak. Paczka z czystym FreeBSD czy przygotowana pod odpalenie serwera?

FreeBSD pobrałem z linku z tego poradnika w opisie, ale wersję 1.3.5.

A paczkę Marty z tego wpisu: https://sharegon.pl/topic/902-source-martysama_v58/#comment-18353

Do tego poradnika nawiązuję: https://www.youtube.com/watch?v=qnGm6pmQg_0

Co po tym, jak wykonałem wszystko z poradnika i połączyłem się na WinSCP?

Opublikowano

Proponowałbym obczaić sobie filmiki Paszki na YouTubie. Dobre są dla początkujących, żeby zobaczyć, co z czym i jak.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Largo napisał(a):

Proponowałbym obczaić sobie filmiki Paszki na YouTubie. Dobre są dla początkujących, żeby zobaczyć, co z czym i jak.

Problem w tym, że Paszka używa plików terenzo, a ja nie wiem, jak nawigować po Martysamie zbytnio.

Jak jestem już na końcowym etapie poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=qnGm6pmQg_0 to mam wrzucić coś do roota w WinSCP czy co dalej, aby to odpalić, wejść na serwer? I jak kompilować pliki, jest jakaś apka czy coś?

Opublikowano

No jak zaczynasz z Martą, to musisz lekutko uzbroić się w cierpliwość, bo tam dużo rzeczy jest zrobionych po chińsku.

No co, stary odpalasz sobie virtuala, mając gotową maszynę, jeżeli taką masz. Rozpakowujesz sobie rooty, zmieniasz sobie IP, a jezu packera musisz zrobić pewnie na początek XD

Nie wiem, czy tam masz admin panel do odpalania serwera, ale jakbyś nie potrafił…

### How do I get set up? ###

# mysql dep
cd /usr/ports/databases/mysql56-client
make WITH_XCHARSET=all install clean

# OR
pkg install mysql56-client

# extern extract
cd ./Srcs
tar -xzf Extern.tgz

# cryptopp dep
cd ./Srcs/Extern/cryptopp
gmake libcryptopp.a -j4

# how to compile all-the-server (db + game + dep)
cd ./Srcs/Server
gmake all -j4

# how to compile just game (not necessary)
cd ./Srcs/Server/game/src
gmake -j4

# how to compile just db (not necessary)
cd ./Srcs/Server/db/src
gmake -j4

// Rooty masz w folderze klienta zwykłego, nie source.

Jezu, za jakie grzechy usunęli chat :((

Nie no, tym kompilujesz cały source.

image.pngmasz takie dodatki do

Tych plików? Tam wszystko jest napisane, jak się to odpala.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Dex666 napisał(a):

No jak zaczynasz z Martą, to musisz lekutko uzbroić się w cierpliwość, bo tam dużo rzeczy jest zrobionych po chińsku.

No co, stary odpalasz sobie virtuala, mając gotową maszynę, jeżeli taką masz. Rozpakowujesz sobie rooty, zmieniasz sobie IP, a jezu packera musisz zrobić pewnie na początek XD

Nie wiem, czy tam masz admin panel do odpalania serwera, ale jakbyś nie potrafił…

### How do I get set up? ###

# mysql depcd /usr/ports/databases/mysql56-client
make WITH_XCHARSET=all install clean

# OR
pkg install mysql56-client

# extern extractcd ./Srcs
tar -xzf Extern.tgz

# cryptopp depcd ./Srcs/Extern/cryptopp
gmake libcryptopp.a -j4

# how to compile all-the-server (db + game + dep)cd ./Srcs/Server
gmake all -j4

# how to compile just game (not necessary)cd ./Srcs/Server/game/src
gmake -j4

# how to compile just db (not necessary)cd ./Srcs/Server/db/src
gmake -j4

// Rooty masz w folderze klienta zwykłego, nie source.

Jezu, za jakie grzechy usunęli chat :((

Nie no, tym kompilujesz cały source.

image.pngmasz takie dodatki do

Tych plików? Tam wszystko jest napisane, jak się to odpala.

Mam te wszystkie komendy wpisać na wirtualce w chronologicznej kolejności, tak? I co to jest packer?

Opublikowano
  • Autor

? Proszę mi tłumaczyć jak małpie. Jak wpisuję /start na wirtualce, to pisze, że „command not found”.

Opublikowano

Musisz przerzucić do prawidłowego folderu pliki startowe (start/stop/clear itd.), potem zrób sobie w głównym folderze skróty, żebyś nie wpisywał co chwilę cd /fsdfsfsf itd.

start

To wrzucasz do głównego folderu w FTP, czyli root, co nie? Potem wejdź sobie w folder już gotowych plików do odpalenia i będziesz miał tam start.py. Patrzysz, jaką masz ścieżkę, czyli np. /usr/home/chuj/metin2, i wpisujesz to do tego, co wysłałem. Następnie kliknij prawym na plik i ustaw prawa 777.

Pokazałbym ci to na jakimś AnyDesku, ale jestem w cugu i ledwo na oczy widzę już.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Dex666 napisał(a):

Musisz przerzucić do prawidłowego folderu pliki startowe (start/stop/clear itd.), potem zrób sobie w głównym folderze skróty, żebyś nie wpisywał co chwilę cd /fsdfsfsf itd.

start

To wrzucasz do głównego folderu w FTP, czyli root, co nie? Potem wejdź sobie w folder już gotowych plików do odpalenia i będziesz miał tam start.py. Patrzysz, jaką masz ścieżkę, czyli np. /usr/home/chuj/metin2, i wpisujesz to do tego, co wysłałem. Następnie kliknij prawym na plik i ustaw prawa 777.

Pokazałbym ci to na jakimś AnyDesku, ale jestem w cugu i ledwo na oczy widzę już.

Kurde, masz może Discorda? xD

Opublikowano
7 minut temu, Sevence napisał(a):

Jak już uda się rozwiązać problem to proszę o wstawienie rozwiązania tutaj w temacie, żeby inni też mogli skorzystać. @Dex666

Właśnie rozwiązałem w najlepszy sposób ten oto problem, wyjebałem te pliki do kosza i zainstalowałem terenzko od grzybsona.

Opublikowano
Teraz, Dex666 napisał(a):

Właśnie rozwiązałem w najlepszy sposób ten oto problem, wyjebałem te pliki do kosza i zainstalowałem terenzko od grzybsona.

Taki taktyczny downgrade ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano
2 minuty temu, ARK napisał(a):

Taki taktyczny downgrade ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)

Szkoda mi nerwów, biorę gotową maszynę, a tam kurwa nie ma bibliotek, no gdzie logika, do tego jeszcze musisz przepisywać, jebać się, no jezu. Do Polaka wejdziesz, Ctrl+C, Ctrl+V i już pół serwera jest sklejone.

Opublikowano

Szkoda mi nerwów, biorę gotową maszynę, a tam kurwa nie ma bibliotek, no gdzie logika, do tego jeszcze musisz przepisywać, jebać się, no jezu. Do Polaka wejdziesz, Ctrl+C, Ctrl+V i już pół serwera jest sklejone.

Posiedziałbyś, utrwalił swoją wiedzę, umiejętności i przy okazji chłopaka nauczył czegoś xd

Opublikowano

Nie jestem w stanie xD, co lepsze: BSD 32 bity, zamiast dać 64 i kompilator na 32.

Aleś ty zrzęda, normalnie jak moja była xd

Opublikowano
5 godzin temu, ARK napisał(a):

Aleś ty zrzęda, normalnie jak moja była xd

a daj spokoj trochu zeszlo ale i tak na nic bo nie ma ip na router i sie skapnalem dopier po paru h XD